Stervensbegeleiding
of persoonlijke begeleiding aan nabestaanden

Soms lijkt het of het gemis alleen maar erger wordt...

Mijn buurvrouw zegt dat ik het verdriet om de dood van mijn man na 6 weken toch wel verwerkt moet hebben. Hij was al zolang ziek en ik wist toch wat me te wachten stond...

't Is net een amputatie, wat weg is, is er niet meer, maar voel je nog wel...

Hoewel ons kind niet geleefd heeft, hebben we het wel een naam gegeven...

Mijn man is 18 jaar dood, maar voor mij was het gisteren...

Sinds ik begon met Afscheidsbegeleiding word ik regelmatig benaderd door uitvaartondernemers die een beroep op mij doen. Het gaat dan in eerste instantie om begeleiding rond de uitvaart, een gesproken woord voorafgaand aan begrafenis of crematie, maar soms ook om persoonlijke begeleiding in de periode daarna. Of het nu gaat om mensen met een geloofsachtergrond of mensen die daar niet mee zijn grootgebracht en er een andere levensvisie op nahouden, iedere keer merk je weer dat afscheid nemen zoveel teweeg brengt dat je hele leven daardoor ontwricht raakt.

Welk verlies een mens ook meemaakt, het is altijd ingrijpend. Het zet je wereld op z'n kop en het bestaan raakt ontregeld. Het maakt dat je leven, dat eerst de moeite waard was, een zinloos karakter krijgt.
Je vraagt je af: waar doe ik het nog voor...?
Wat heeft het voor zin?
Je hebt geen moed om 's morgens uit bed te komen.
Waarom zou je je aankleden, er is geen mens die op je wacht. Je laat de telefoon rinkelen, je wilt geen mens zien, het liefst zou je je verstoppen, alleen zijn met je eigen gedachten, herinneringen en verdriet.
Het zijn verschijnselen die bij een rouwproces horen.
Je maakt het allemaal mee en je moet er doorheen en soms is het een ware uitputtingsslag. Want als je tranen op zijn is je verdriet nog lang niet over.

Een chinese wijsheid luidt:

Het is niet te voorkomen dat vogels van droefheid landen op onze schouders, wel is te voorkomen dat zij nestelen in ons haar.

Verlies hoort bij het leven. Zodra je je leven aan dat van een ander verbindt en er iets van vertrouwen en gehechtheid groeit, is er kans dat je, vroeg of laat, de ander verliest. Behalve dat verlies en scheiding verdriet veroorzaken, kunnen zij ook, op langere termijn zorgen voor opluchting, ruimte en een nieuw begin.

Begeleiding bij rouw en verlies kan helpen om het verdriet een plek te geven. Praten over degene die je mist en herinneringen ophalen aan hoe het was om met hem of haar samen te leven, kan een positieve bijdrage leveren aan een goed verloop van een rouwproces.

Begeleiding wil zeggen dat je samen een weg zoekt om door het verdriet heen te komen. Praten over wat je voelt is een luisteren naar je zelf.....
Het uiteindelijke doel is acceptatie van een nieuw ontstane situatie met al de pijn en het verdriet dat daarbij hoort. Dit betekent niet dat je de ander vergeet, maar dat je het verlies een plek kunt geven in je leven.

Door actieve begeleiding in de vorm van gesprekken en luistertherapie komt er een moment dat je de eigen situatie onder ogen durft te zien. Gaandeweg opent zich een perspectief en ontdek je dat het gemis van de ander niet langer, zo intens als voorheen, je doen en laten beheerst.

 


Peter Stam
Afscheidsbegeleiding
Schildershof 36
4871 KT Etten-Leur

06 – 226 99 249

afscheidsbegeleiding@gmail.com

copyright by Peter Stam | 2009